Terminsdato

5 legitime ting at sige til en gravid og 5 andre du bør holde dig fra

Things are starting to get real heavy over here … Okay, som I nok kan se, er jeg så godt som klar til at poppe ham lillebror nu. Så i ventetiden skriver jeg denne liste til jer, med 5 ting I ikke behøver sige til en gravid og 5 ting I tilgengæld gerne må gøre brug af, hvis I vil forsøge at forsøde hendes ventetid en smule. For mit vedkommende er det først, når terminsdatoen er passeret, at den ægte ventetid indtræffer og det kan være kærkomment med en sød kommentar – så det er sådan cirka nu 😉

Hvor jeg befinder mig lige nu, altså som mega højgravid og med en del større omkreds end sædvanligt, har jeg bemærket en lidt særlig tendens. En tendens omkring, hvad der for nogen mennesker er det mest naturlige i hele verden at sige til en gravid, tilsvarende kan være langt over grænsen for modtageren, altså den gravide.

Personligt er jeg ikke så sart omkring, hvad folk kan finde på at sige, og kan godt tage de fleste gravid-jokes eller bemærkninger med et smil, idet jeg generelt føler mig godt tilpas i min gravide krop. Det skal dog siges at jeg heldigvis heller ikke har måtte lægge ører til nogen af særlig grov karakter. Men jeg ved, at det langt fra er alle, der har det på den måde, og i langt højere grad kan føle sig sårbar og følsom i takt med den voksende maves omfang øges.

Grundlæggende kan vi sikkert hurtigt blive enige om, at det ikke er nogen særlig god idé at komme med hånlige eller nedladende kommentarer omkring andre folks udseende eller vægt – men det er som om at den almindelige form for dannelse og pli, for nogen, ikke gør sig gældende, når det kommer til gravide.

Bare fordi vi som gravide ofte render rundt i et stort hormonelt cirkus, samtidig med at vi irriterer os over vores begrænsede bevægmuligheder eller andre gener, kan vi ikke forvente at hele verden omkring os skal gå på listetæer og være bange for at tale om det mest iøjenfaldende, når de ser dig: din mave. Men det vil dog være rart, hvis der blev taget et kærligt hensyn og folk overvejede sine ord en lille smule ekstra, når de omgår folk, der er i gang med at gro et andet menneske. Er det for meget forlangt?
Til gengæld er det også vigtigt som gravid, at huske på, at folk ofte kommenterer på det åbenlyse af interesse eller for at skabe kontakt – så forsøg ikke at tage alle bemærkninger nær så tungt.

Men lad os starte med 5 ting, til dig, der ikke aner, hvad du kan sige til hende kollegaen med den voksende mave på arbejdet:

5 TING DU SNILDT KAN SIGE TIL EN GRAVID, UDEN AT RISIKERE EN SKIDEBALLE:

1. “Du stråler”
En ældre, fremmed dame sagde dette til mig forleden i køen i Rema, og det reddede seriøst min eftermiddag. Det var simpelthen så sødt og fordi det kom fra en vildt fremmed, gjorde det mig ekstra glad.

2. “Det klæder dig at være gravid”
Den gravide synes helt sikkert at det kan være en udfordring at klæde sig på, fordi alt tøj enten strammer eller stumper og synes derfor ikke der er særlig meget der klæder dem. Så at sige at graviditeten klæder dem eller deres krop, kan måske (selvom det bare er for et kort øjeblik) fjerne fokus fra tøjet og bringe noget positivt ind i det negative tankemønster, som måske/måske ikke er tilstede hos hende preg-zilla.

3. “Sikke en flot gravid mave du har”
Du behøver ikke kommentere på om den er stor eller lille, bare sig den er flot eller fin, så er du safe.

4. “Hvor er du sej!”
Tro mig, alle gravide vil elske at få bekræftet, hvor seje de er, når de render rundt og ruger. Det kan virkelig være hårdt arbejde, så giv gerne et skulderklap, som fortjent.

5. “Tillykke!”
Så simpelt og så enkelt kan det lyde. Hvis det ikke vil falde dig naturligt eller du ærligt bare ikke mener nogle af overstående komplimenter, så hold dig bare til at smile og ønske tillykke. – Men gør det for guds skyld, kun når du ikke er det mindste i tvivl om, hvorvidt der er et mirakel på vej. Jeg behøver ikke nævne, hvor akavet det ellers hurtigt kan blive, vel?

___________________

Også til nogen af de ting, du efter min opfattelse godt kan gå et skridt eller to udenom:

5 TING, DU BØR UNDGÅ AT SIGE TIL GRAVIDE:

1. “Er du sikker på der kun er én derinde?”
Helt klassisk og helt irriterende. Det er ikke lige den kommentar der boner aller mest ud på mit humor-barometer, og gør det garanteret heller ikke for særlig mange andre gravide. Men jeg kan da sagtens smile og kækt svare “det håber jeg sgu, ellers har jeg nok et ekstra barn billigt til salg inden så længe”, når jeg en gang for meget har fået den bemærkning. Men seriøst, du kan ikke altid vide hvordan en gravid kvinde har det med sin øgede vægt og ændrede krop, så bare lad være, hvis du vil undgå hun kommer til at hade dig.

2. ” … Nu er graviditet jo ikke en sygdom”
Du har fuldstændig ret Hans-Carsten, graviditet er ikke en sygdom ligesom dine gigtknæ eller din diabetes, men det ændrer ikke på, at mange gravide desværre er utroligt syge under hele eller dele af deres graviditet. Og det skal man, og særligt som mand, efter min mening bare acceptere og ikke negligere på nogen måde. Jeg er sikker på at de fleste, mænd som kvinder, normalt ville melde sig syge fra deres arbejde, hvis de lå hjemme og kastede op af influenza – så bare fordi årsagen i dette tilfælde skyldes graviditet, er det selvfølgelig ingen undtagelse at melde sig syg, hvis det er tilfældet. Det samme gør sig i øvrigt gældende for svangerskabsforgiftning, bækkenløsning og de utallige andre lidelser, der kan opstå under graviditet.

3. “Er du ikke helt vild nervøs for fødslen?”
Hvis der hertil svares nej, kan de fleste ubetænksomme mennesker lynende hurtigt komme med anekdoter om lange, forfærdelige fødsler, som ingen gravide har behov for at høre med mindre de selv er opsøgende på det. Det er ikke alle der er lige nysgerrige på ‘hvor galt’ det kan gå, inden forløsningen endelig sker.

4. “Guuuud hvor er du blevet stor!”
Det er lidt som om, at den frase kun er et kompliment til en pige indtil hun når 6 års alderen. Voksne kvinder gider ikke høre det, der er ingen grund til at italesætte det tydelige, der sker når en kvinde bliver gravid. Vi ved jo for filan at det er den vej, det er nødt til at gå. En anden måde at vise interesse på eller indgå i en samtale kunne eksempelvis være at spørge indtil, hvor langt vedkommende er i graviditeten og hvordan hun har det? Se om du kan undgå at kommentere på mavens størrelse, med mindre du vil sige noget pænt. Det er generelt bare ikke særligt hensigtsmæssigt at begynde at tale om andre folks størrelser og vægt med mindre de selv åbner op for det. Det gælder jo både de gravide og ikke-gravide. Udeluk samtidig kommentarer som “hva’ så tykke, er det ikke ved at være op over?” eller “puha det ser tungt ud, godt det ikke er mig”. Det virker bare ikke særlig opmuntrende for nogen og når sandheden er at vi måske både ligner og føler os som nogen der er ved at eksplodere i slutspurten, så har de færreste behov for også at få det at vide fra andre.

5. “Nå, men var det så planlagt – og hvor lang tid tog det at blive gravid”?
For mange mennesker er det et meget privat spørgsmål og andre har det omvendt og fortæller glædeligt både om hvor let eller hvor hårdt det har været at nå dertil. Men lad folk selv fortælle, med mindre du føler du kender vedkommende godt nok, til at kunne spørge i et intimt forum.
___________________

Det blev et lidt langt skriv fra mig, men jeg håber at I kan bruge det til at navigerer lidt rundt ude i de allestedsnærværende kommende mødre, uden at træde nogen over tæerne.
Vi skrives ved, når min baby vil ud i verden – nu vil jeg hvile mig lidt. – Så dette er højst sandsynligt mit sidste skriv inden jeg for real bliver mor til to. Wish me luck!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Terminsdato