Staycation

Min krop efter fødslen

For en uges tid siden postede jeg dette billede på min instagram med en tekst om at min mave skrumpede og mit hjerte voksede efter jeg havde født. Mit hjerte vokser stadig dag for dag og er ved at eksplodere af kærlighed til vores lille pige.
before:after
Jeg har været vildt spændt på at se hvordan min krop ville forandres efter en graviditet og jeg er ovenud lykkelig for at jeg ikke har nogle ekstra graviditetskilo at kæmpe med her efterfølgende. For mig giver det et større overskud og fokus på det der er vigtigt – at være mor.

Jeg ejer ikke selv en badevægt, så da jeg et par uger efter fødslen var forbi Fitness Studiet, hoppede jeg af ren nysgerrighed på vores InBody scanner, som jeg også har målt mig på under graviditeten for at følge processen. Jeg vejede 55 kg. Altså 1 kg. under min normalvægt.

Under graviditeten tog jeg lige omkring 10 kg. på, hvilket med min højde og drøjde taget i betragtning, passer rigtig fint med de ca. 9,5 kg. som de øvrige væsker og lækkerier gerne skulle veje 😉

Baby ca. 3,5 kg.
Moderkage ca. 700 g.
Fostervand ca. 800 g.
Bryst – og livmodervæv ca. 1,5 kg.
Ekstra blod ca. 1,5 kg.
Væske ca. 1,5 kg.

Udover en række søde, rosende ord vakte mit billede tilsyneladende også en smule bekymring blandt nogen, da jeg efterfølgende har modtaget et par mails og kommentarer fra folk som opfattede mit efter-billede som værende super egoistisk og foruroligende på vegne af min datter. For hun ligger jo garanteret og græder et sted i baggrunden, mens jeg står der og viser maveskind .. Det kan alle vel forestille sig? Ligeså vel som jeg har brugt timevis af vigtige stunder i mit barns første dage på at komme tilbage i topform. Det er ikke sandheden. Hvis det interesserer nogen, har jeg i alt styrketrænet fire gange på knap en måned (mens hun sov til middag i liften ved siden af) og ellers går jeg dagligt lange ture med barnevognen og så har det med stor sandsynlighed også en betydning at jeg fuldammer. Så til de der måtte bekymre sig: nej, jeg render ikke desperat rundt for at få min “gamle krop” tilbage. Men det er altså sådan her jeg ser ud.

Ligesom jeg med billeder har dokumenteret, for min egen skyld, hvordan min mave er vokset gennem graviditeten, har jeg også taget billeder af hvordan den er gået retur igen. Jeg synes det er vildt spændende at følge den udvikling, og ligesom med så meget andet, har jeg lyst til at dele det på mine sociale medier. Det vil jeg hverken undskylde eller forsvare overfor nogen, men jeg tror at nogen vil have godt af at huske på at det altså kun er et øjebliksbillede man får foræret gennem sociale medier.

Jeg føler selv at jeg er kommet let igennem min graviditet og er sluppet uden strækmærker eller andre gener, men jeg har dog mistet en del muskelmasse og styrke (særligt på ben og balder) som er en del blødere end de plejere, men det er ikke så vigtigt lige nu, det skal nok komme igen ligeså stille. Jeg er glad og tilfreds i min krop og det smitter uden tvivl af på mit humør.

Nu var jeg selv i stand til at træne og være aktiv både før og under hele min graviditet og styrketrænede helt indtil 2 dage efter termin og det er jeg sikker på har spillet en afgørende rolle for hvordan jeg er kommet igennem hele forløbet. De sidste tre dage inden fødslen brugte jeg på at lade op, gå ture og samle energi og kræfter – og det var bestemt også godt givet ud.

Om man har taget 5, 10 eller 20 kg. på under en graviditet er underordet, kroppen ændrer sig uanset og så er det individuelt om man ønsker og har overskud og energi til at ændre på den, hvis der er noget man er utilfreds med. Personligt synes jeg blot at man skal huske på at elske den krop man har, mens man forsøger at ændre det man nu engang måtte være utilfreds med. Din krop har båret dit barn, så den fortjener en masse kærlighed 🙂 Det får min!

6 kommentarer

 • Mette

  Synes du ser rigtig godt ud og alt efter hvordan man ser inden graviditet så bliver resultatet derefter. Jeg havde det lige så “nemt” hvis man må sige det sådan;) tre uger efter kunne man ikke se at jeg lige havde født❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette 🙂 Tusind tak skal du have!
   Ja helt sikkert, udgangspunktet inden graviditeten ikke alt afgørende, men spiller i de fleste tilfælde også ind på hvordan kroppen ser ud efterfølgende – det er yderst vigtigt at pointere 🙂

   Skønt at du også havde nemt ved at komme tilbage, det skal man kun glæde sig over. Det er som om at det i nogle kredse er tabubelagt og at folk forventer at man skal lide under en graviditet flere år efter. Nyd at du ikke gjorde det, det vil jeg i hvert fald 🙂

   Hilsen Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sissel

  Du skal da også bare nyde at din krop så let finder sig selv igen, efter fødsel. Så pyt med hvad folk tror og skriver! 🙂

  Jeg kunne godt tænke mig at vide om du er begyndt at træne mave igen? Hvis ja, hvilke øvelser?
  Jeg skal selv føde om to måneder, og mine mavemuskler delte sig ret hurtigt i graviditeten. Før jeg var gravid var min mave noget af det jeg bedst kunne lide at træne, og der skulle ikke så meget til at det kunne ses – derfor er det også vigtigt for mig at den bliver pæn igen efter fødsel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sissel 🙂
   Det gør jeg bestemt også, og hvad andre tror er jo fuldstændig helt og aldeles lige meget 🙂

   Nej jeg træner ikke min mave endnu (og gjorde det heller ikke under graviditeten). Det eneste jeg øver mig i er lige så langsomt at aktivere mavemusklerne igen og det sker altså hjemme på sofaen mens jeg ligger på ryggen 😉 Så ingen mavebøjninger eller lign. endnu.

   Når tid og overskud er til det, vil jeg meget gerne lave et indlæg omkring træning efter graviditeten 🙂 Tak fordi du læser med!
   Hilsen Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Så vel skrevet 🙂
  Dem der ikke skrive noget pænt, skal helt lade være!
  De kender dig jo tydeligvis ikke.
  Du ved jo helt klart, hvad du laver, og Havana får da ikke få andet end kærlighed, det er så tydeligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak skal du ha’ Mette 🙂
   Jeg kunne ikke være mere enig.
   Dejligt at min kærlighed skinner igennem ikke kun til hende, men også til andre – det er skønt at få afvide 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Staycation