Cocoon Organic Kapok

Tanker om amning

Mælkebaren, the milkshake buffet, Arla Food, madkasserne, you name it  – kært barn har mange navne og det har amning også. Herhjemme er mit nye nickname “Mælkeekspressen”. Bliver det mon nogensinde mere sexet end det? Det forestiller jeg mig ikke …

Men altså, det skal handle om amning, for jeg tror hurtigt at man glemmer det – altså hvordan ens første tanker og oplevelser omkring det at amme var – så nu vil jeg altså gerne dele dem med jer. Helt råt og uforsødet, så hvis I er lidt sarte eller bare ikke gider at læse om mælkekasser og sårede brystvorter, så spring bare dette indlæg over 🙂
amningUnder graviditeten nåede jeg aldrig at få ømme bryster, som de fleste ellers plejer at kunne berette om – og når veninderne drillende gav mig et dask over brystet og spurgte “hva’ så, er det begyndt at gøre naller?” var mit svar altid nej. (bare rolig, den del kommer senere) Mit forparti voksede heller ikke, som jeg var blevet lovet, så selvom jeg fra start var fast besluttet og positivt indstillet på gerne at ville amme, undrede jeg mig alligevel over om min krop overhovedet ville være i stand til det.

Lige da Havana blev født blev hun lagt til og spiste fint efter ganske kort tid. Selvom jeg aldrig havde prøvet noget lignende før, føltes det som det mest naturlige i verden – hvilket det jo rent faktisk også er. Det var det mest magiske øjeblik at få sådan en lille purk op, som med lidt hjælp, bare vidste hvor hun skulle få sin mad fra. Jeg skal i øvrigt love for at pigebarnet var udstyret med en veludviklet sutterefleks for inden hun var et døgn gammel havde hun som bevis derpå, givet Mark et flot stort sugemærke på brystet. Kun 30 sekunder tog det hende – og vi var flade af grin!

Noget jeg ikke grinte så meget af, var hvor ondt det gjorde de efterfølgende dage, når sådan et par nippels pludselig skulle udsættes for det jeg bedst kan beskrive som en god gammeldags sherif-stjerne i sådan cirka samtlige af døgnets 24 timer. Det var de tilsyneladende ikke særlig godt rustet til og fik hurtigt et par små sår som ikke fik det til at gøre minder ondt. Jeg måtte virkelig bide tænderne sammen for ikke at sige noget ufattelig grimt, hver gang hun tog ved. Avs man!

På tredje dagen, da vi var kommet hjem var råmælken drukket og modermælken løb til. Det var SÅ smertefuldt og surrealistisk at mine bryster pludselig voksede til over dobbeltstørrelse fra den ene dag til den anden. Jeg følte virkelig at jeg var vågnet op fra en brystforstørrende operation, for de startede nu under mit kraveben og voksede nærmest ud fra armhulen – jeg var helt i chok. Var helt ærgerlig over at det gjorde så ondt, for de var fandme ellers pæne 😉 haha.

Sent om aftenen ringede jeg grædende til min mor, hvor jeg lige så tydeligt husker at jeg desperat fik sagt “Mor, jeg tror snart at mine bryster eksploderer! Hvad gør jeg?” I løbet af 10 min. stod mor i døren og hjalp mig med at få malket ud. Det foregik manuelt med hænderne og ned i et par plastik bøtter, hvilket tog det værste af trykket for en stund. Lige akkurat der, var det svært at føle sig som andet end en malkeko. Det må ha’ set så komisk ud at jeg ikke kunne lade være med at grine lidt at hele situationen, når jeg altså ikke lige ømmede mig og bad om medlidenhed. Jeg var simpelthen så ynkelig i det moment. Godt barnet i det mindste sov fra den begivenhed.

Efter nogle dage faldt det hele ligesom til igen og mælken var mere eller mindre tilpasset. Der gik dog lige et par uger før det blev helt smertefrit at amme hende og jeg havde vendt mig 100% til det.

Nu har jeg haft min nye primære funktion som malke-mor i snart to måneder og jeg elsker det. Det er uden tvivl pisse hårdt at man er den eneste der duer til at fodre og trøste her i starten, men det er samtidig også en helt fantastisk nærhed der er forbundet med det at fodre sit barn via egen krop. Jeg vil ikke bytte det for noget andet i verden og det er naturligvis alt smerten værd – man skal bare lige igennem de første to uger.

Jeg synes det er så dejlig praktisk med amning at jeg hverken skal tænke på om mælken nu har den rette temperatur, om det smager godt eller om det har næring nok. Så hun har ikke fået sutteflaske endnu. Det er nok ligeså meget fordi jeg ikke orker at skulle stå med sutteflasker der skal vaskes og koges og mælk der skal køles og fryses og opvarmes –  så er det sgu bare lidt mere simpelt altid at have et par gode madkasser med lige derunder tøjet gemt bag en grim amme-bh. De grimme, men behagelige amme-bh’er og dertilhørende ammeindlæg er heldigvis til at leve med, så længe det varer 🙂
Jeg har endnu ikke nogen brystpumpe og heller ikke prøvet at malke ud siden den dag, men måske det bliver nødvendigt at anskaffe sig sådan en, så hun altid kan få mors mælk med i en sutteflaske, når hun engang skal passes. Har mødrene derude nogle gode eller mindre gode erfaringer med nogle særlige typer af brystpumper I vil dele?

12 kommentarer

 • Sanne

  Hvornår kommer anmeldelsen af stork barnevognen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  En manuel er mere skånsom for brystet/nippel hvor en elektrisk er lidt mere hård, men til gengæld mere effektiv end en manuel jeg brugte selv en manuelt fra avent

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for svar Lea 🙂
   Jeg tænker umiddelbart også at være lidt mere tilhænger af den skånsomme udgave, men må prøve mig frem 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle Jepsen

  Medela! Uden tvivl! Også elektrisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Michelle, Tak for tippet 😀

   Ja jeg er sikker på at det kræver lidt træning og tilvænning – det føles bare sådan lidt underligt at tænke på, men jeg skal vist bare forsøge at kaste mig ud i det, haha 😀

   Kh. Emilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Jeg købte den manuel brystpumpe fra avent, og den var jeg super glad for ! Kan klart anbefales !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Medela brystpumpe og med tilhørende flasker 🙂 den bruger de også på sygehuset – det er den, som minder mest om at spise ved brystet, for barnet, så når det er nødvendigt med en flaske er den perfekt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten

  Både for godt 38 år siden og nu fås nogle gide “håndmalkere” på apoteket.
  Jeg havde meget mælk til mine børn, så jwg frøs mælken ned (og det, der ikke blev drukket, fik nogle kattekillinger – og det var godt til bagning ;-))
  Bedste hilsener
  Kirsten

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cocoon Organic Kapok