Fine gravid styles - også til efter fødsel

Dialogisk læsning – Sådan styrker jeg mit barns sprog

Vi har i dag haft en lørdag uden nogen som helst planer andet end at rende rundt i pyjamas det meste af dagen og gøre lige som vi har haft lyst til. Havanas første ønske efter morgenmaden var at gå tilbage i sengen og læse en masse bøger – så det gjorde vi.

I øjeblikket er hun ret fascineret af Den Store Snikke-Snakke Bog, som vi har modtaget i gave fra Ciha.dk. Det er en bog, som indbyder til samtaler og leg under læsningen, med værktøjer og forslag til, hvordan man kan gøre oplæsningen til det der kaldes ‘dialogisk læsning’, hvor barnet altså inddrages i historierne i højere grad end blot ved almindelig oplæsning. Bogen henvender sig primært til børn mellem 1,5-4 år, hvis sprog er i konstant udvikling og hvis ordforråd dagligt vokser.

Personligt stiftede jeg første gang bekendtskab med begrebet ‘dialogisk læsning’, da Havana lige var begyndt i vuggestue og var lidt over et år gammel. Her anvendte pædagogerne principperne og havde en periode særligt fokus på denne måde at læse bøger for børnene på. Så jeg kopierede dem straks og tog de nye redskaber med hjem til godnatlæsningen og har flittigt brugt metoden lige siden.
Det var først da jeg læste bogen her, at det gik op for mig, at det nu var blevet en vane for mig at gøre som jeg gør, så at tanken eller umagen, om man vil, faktisk ikke længere er tilstede når vi læser. Snakken flyder bare helt naturligt.

Som de fleste forældre sikkert kan bekræfte mig i, findes der meget få ting, der topper følelsen af at andre mennesker siger noget pænt til eller om dit barn. – Så sidder denne her lille jublende dame indeni os og klapper begejstret i sine små tykke hænder over, at nogen, udover din kæreste, rent faktisk har bemærket barnets unikke kunnen eller fantastiske personlighed. Og det er da i det hele taget også værd at holde en lille fest over, er det ikke?

Noget af det folk ofte kommenterer, når de møder Havana, er hendes sprog og store ordforråd i forhold til hendes alder. Og jeg lapper det i mig, fordi jeg jo er hamrende stolt og selv synes hun er så dygtig. Hun elsker at tale og jeg elsker at tale med hende. Jeg husker lige så tydeligt til hendes barnedåb, at Mark og jeg havde en samtale om, hvad de forskellige gæster til festen ville kunne bidrage med og lære hende gennem livet. Vi nåede vidt og bredt omkring og da flaskehalsen til sidst pegede på os selv, var det helt klart sproget jeg ønskede at tage teten på. Mark ville gerne lære hende om, hvilke fyrer, man ikke skal gå efter i byen, men det er en helt anden snak en helt anden dag..

Men altså det korte og det lange er, at hun taler enormt meget og det bliver kun sjovere og sjovere jo ældre hun bliver. Det er derfor heller ikke uden grund, at hun går under navnet ‘sludrechatol’ herhjemme.
Jeg er ret overbevist om at den dialogiske læsning og vores dialoger i det hele taget, har bidraget og til stadighed bidrager til, at vi styrker hendes sprog og ordforråd – så det er det svar jeg giver, når folk spørger om vi gør noget særligt for at lære hende at tale.

Så til jer forældre, bedsteforældre, mostre eller onkler som har lyst til at prøve kræfter med disse værktøjer for at støtte barnets sproglige udvikling og samtidig have en hyggelig og nærværende stund, vil jeg på det varmeste anbefale bogen her. Det bedste er, at de mange gode forslag til at starte en dialog, der kommer undervejs i bogen, kan overføres direkte og bruges til alle de andre bøger i læser sammen med jeres barn/børn.

Den Store Snikke-Snakke Bog koster lige nu 149,95 kr. og kan købes lige her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fine gravid styles - også til efter fødsel